Az 1133 méter hosszan felépülő átkelőt és az azt Kalocsához, Pakshoz és az M6-os autópályához kapcsoló utakat felépítő kivitelezőket keresik.

Nemrég videóval mutatta be a Magyar Építők az komáromi új Duna hidat, melynek két vége összeért a folyó felett decemberben. Miután a forgalom 2020 nyarán birtokba veheti a komáromi átkelőt, megindulhat egy újabb Duna-híd építkezése: Kalocsát és Paksot (illetve az M6-os autópályát) kötik össze. A szintén a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában zajló projektről legutóbb tavaly áprilisban számoltunk be.

Akkor kiderült, az 1133 méter hosszú híd megkapta az építési engedélyt – az ennek megszerzéséhez szükséges és az ajánlat adására alkalmas terveket a CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt., a Pont-TERV Mérnöki Tervező és Tanácsadó Zrt. és az UTIBER Közúti Beruházó Kft. konzorciuma készítette el. Korábbi közlésük szerint a 2×1 sávos híd 90 km/h-s sebességű kapcsolatot fog létesíteni Paks és Kalocsa között. A kétoldali ártéri hídrészek acél keresztmetszettel készülnek el, a mederhíd pedig hibrid (beton és acél) szerkezetű lesz, így gyorsabban épülhet majd meg a műtárgy.

Mintegy 25 kilométernyi úthálózat épül a projektben

Most a híd, valamint az azt a környező településekhez és az M6-oshoz kapcsoló 512-es és 5124-es utak kiviteli tervének elkészítőjét és a kivitelezőt keresik az uniós köszbeszerzési kiírás szerint.

A kelet-nyugat irányú 512-es az autópályától halad majd a hídig, majd a Duna keleti oldalán Kalocsáig. Ebben a részprojektben építik meg a hidat: ezen kívül többek között átadnak

13,2 km egybefüggő 2×1 sávos új közutat,
2,9 km meglévő útszakaszt,
3 db új körforgalmi csomópontot,
2 db meglévő szintbeni csomópontot átépítenek
és 2 db kezelő úti híd is elkészül melyek szerkezeti hossza 11,2 m és 13,4 m lesz.

A Duna nyugati partján futó észak-dél irányú 5124-es út a Faluhelypusztánál keresztezi majd az 512-est, a szakasz Gerjent köti össze Pakssal. Itt összesen

11,2 km hosszú, 2×1 sávos új közút épül meg,
1,5 km meglévő útszakasz építenek át,
2 db meglévő szintbeni csomóponot alakítanak át.

magyarepitok.hu